موزهی امامعلی(ع) اینروزها میزبان سه نمایشگاه است. وقتی میخواهم بروم نمایشگاه باید حواسم باشد که تلفنهمراهم شارژ کامل داشته باشد. قبل از نمایشگاه هم باید حواسم باشد که عکسها را خالی کنم تا جا برای عکس و فیلم تازه کافی باشد. یک روز پاییزی به دیدن تصویرسازی عاشورا در موزهی هنرهای دینی امام علیع رفتم.
دوربین را زوم کردم روی تصویرها، تصویر اسبی است که تیرها بدنش را دونیم کردهاند. اسبهایی کنار شقایقها، اسبهایی با سواران تنها... اسبها، اسبها، اسبها در تصویرگریهای داستان عاشورا مدام تکرار میشوند. اسب، نشان نجابت و مظلومیت و زیبایی است و در داستان عاشورا، اسب کلید است. تصویرها با تکنیکهای متنوع خلق شدهاند. کارهای زیبایی را از اکبر نیکانپور، کیانوش غریبپور، پژمان رحیمیزاده، هدا حدادی و... میبینم. دو سال پیش در نگارخانهی لاله، کارگاهی با موضوع عاشورا برپا شد و تصویرگران بسیاری در این کارگاه شرکت کردند؛ حالا حاصل کار این هنرمندان در طبقهی همکف موزهی هنرهای دینی برپاست.
به گزارش هفتهنامهی دوچرخه و به نقل از روابطعمومی موزهی هنرهای دینی امام علی (ع)، نمایشگاه «تصویرسازی عاشورا» شامل ۲۰ اثر از ۲۰ هنرمندِ تصویرگر فعال و شناختهشده است. هنرمندانی مثل عطیه مرکزی، کمال طباطبایی، کیوان عسگری، پژمان رحیمیزاده، کیانوش غریبپور، نگین احتسابیان، راهله برخورداری، علی بوذری، ماهنی تذهیبی، هدا حدادی، سحر حقگو، مهکامه شعبانی، امیر شعبانی پور، نوشین صفاخو، حسامالدین طباطبایی، حسن عامهکن، علیرضا گلدوزیان، مانلی منوچهری، رضا مکتبی در این نمایشگاه حضور دارند. اما نمایشگاه، اینجا تمام نمیشود و کتیبههای عاشورایی و آثار خوشنویسی زیبایی را از علی شیرازی میبینیم که ترکیببند معروف محتشم کاشانی را نوشته؛ استاد علی شیرازی در قلمجلی (کتیبه)، از هنرمندان بنام است. او کار نوشتن این آثار را در سال ۱۳۸۴ آغاز کرده. بهخاطر کمبود جا، فقط ۱۶ اثر انتخاب شده و بهنمایش درآمده است. رامین مرآتی، محسن آقامیری و داریوش جلیلیان نیز کار تذهیب این تابلوهای زیبا را انجام دادهاند. «عاشورا از نگاه هنرمندان نقاش معاصر ایران»، یکی دیگر از نمایشگاههای موزه است. آثار ۲۷ نفر از هنرمندان برجستهی نقاش را میبینم. به اینجا که میرسم، باید دوربینم را روشن کنم. از پلههای موزه بالا میروم و به تصویر بزرگی از صحنهی عاشورا میرسم.
کاری از پرویز رستگار که با ترکیب مواد آن را خلق کرده است. نقاشیهای زیبای آنه محمد تاتاری را میبینم و ضبط میکنم. تصویر مخدوشی از یک حادثهی بزرگ، با عنوان میلاد... میروم سراغ اثری دیگر؛ میتوانم مردمان بسیاری را ببینم که زیر عَلَمی بزرگ گرد هم آمدهاند یا مراسم تعزیه را ببینم. صدای نوحه میشنوم، مردمانی در حال دیدن یک صفحهی سرخ به رنگ خون هستند، نبرد بدی و نیکی؛ کاری زیبا از رزیتا شرفجهان و...
همهی این نقاشیها، کتیبهها و تصویرگریها، قصهای مشترک دارند؛ عاشورا. برای دیدن این نمایشگاه، میتوانید از ۱۰ شهریور تا ۲۸ مهر، روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ تا ۱۷ و پنجشنبهها از ساعت ۹ تا ۱۳ به موزهی هنرهای دینی موزهی امام علی (ع) در خیابان ولیعصر(ع) ج، بلوار اسفندیار بروید.
عکس اول: «عاشورا» / اثر: پژمان رحیمیزاده
نظر شما